In december 2018 zal het WK Darts 2019 van start gaan, de finale zal worden afgewerkt op de eerste dag van het nieuwe jaar. Dit jaar worden er enkele veranderingen doorgevoerd, zo zullen er meer deelnemers zijn dan ooit te voren en is de prijzenpot opnieuw verhoogd. In totaal strijden er 92 verschillende darters op de wereldtitel, waaronder een tweetal vrouwelijke darters. De prijzenpot heeft een recordhoogte van 2,8 miljoen euro bereikt. De laatste keer dat het grote toernooi zo drastisch werd aangepast was tien jaar geleden.

De laatste keer dat er vrouwen meestreden op het WK was in 2009, destijds kwamen de Russin Anastasia Dobromyslova niet verder dan de voorronde. In 2001 vloog de Canadese Gayl King er in de eerste ronde uit.

Prijzengeld op het WK Darts 2019

Elke professionele darter wilt zich plaatsen voor het WK, zowel voor de eer als het prijzengeld. De prijzenpot heeft namelijk een nieuwe recordhoogte bereikt met 2,8 miljoen euro. De uiteindelijke wereldkampioen mag 570.000 euro bijschrijven, dat is ruim een ton meer dan vorig seizoen.

Nederlanders op het WK

Het WK Darts 2019 zal op 13 december van dit jaar van start gaan, terwijl de finale traditiegetrouw op nieuwjaarsdag zal worden gespeeld. In de eerste ronde van het prestigieuze toernooi nemen de 32 beste darters van de Pro Tour Order of Merit het tegen elkaar op, inclusief de 32 qualifiers. Een ronde later zal de gehele top 32 van de wereldranglijst instromen, waaronder de Nederlanders Benito van de Pas, Jelle Klaasen, Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen.

Opzet van het toernooi

In de eerste ronde zullen de deelnemers tegen elkaar spelen met een best-of-5-sets opzet. Ditzelfde zal gebeuren in de tweede ronde van het toernooi. In de derde en vierde ronde zal de winnaar als eerste vier sets moeten winnen (best-of-7-sets), de kwartfinale zal worden beslist in negen sets, de halve finale in elf sets en de finale in dertien sets.